Een ogenblik geduld alstublieft

IPC Groen
Zoeken...

Nieuws

Nieuws
Print deze pagina
27
mrt

Boek 'Het ree, observeren en herkennen' in de Stentor

Het boek Het ree, observeren en herkennen is een absolute aanrader voor iedereen die meer wil weten over deze fascinerende dieren. Dagblad de Stentor besteedde maar liefts twee pagina's aan het boek dat uitgegeven is door IPC Groene Ruimte. 

Geplaatst op: 27-3-2015
Lees meer »
27
feb

Vernieuwde richtlijnen Werk in uitvoering 96b

Op 1 januari 2015 zijn de vernieuwde CROW-richtlijnen 96b van kracht geworden. 

Aanpassingen cursusboek Veilig werken langs de weg
De aanpassing van de richtlijnen 96b heeft automatisch ook gevolgen voor het bekende cursusboek Veilig werken langs de weg van IPC Groene Ruimte. Speciaal bij dit boek heeft IPC Groene Ruimte naar aanleiding van de gewijzigde richtlijnen een document met aanpassingen samengesteld. In dit document staat precies vermeld welke onderdelen van het boek  veranderen als gevolg van de gewijzigde richtlijnen. Dit document is kostenloos als pdf te downloaden. 

Geplaatst op: 27-2-2015
Lees meer »
26
feb

Boek 'Boomveiligheidscontroleur 500 examenvragen' wordt digitaal

Sinds 2005 geeft IPC Groene Ruimte het boek Boomveiligheidscontroleur 500 examenvragen uit. De oefenvragen zijn een onmisbaar hulpmiddel voor diegenen die de opleiding BVC volgen en die zich voorbereiden op het examen Boomveiligheidscontroleur. De vragen kunnen worden gebruikt als voorbereiding op het theoriegedeelte van het examen, zowel voor certificering als voor hercertificering. De vragen zijn vergelijkbaar met de vragen in de theorietoets.

Geplaatst op: 26-2-2015
Lees meer »
24
feb

Jaarlijkse opleidingsdag Pius Floris bij IPC

Op 20 februari heeft de jaarlijkse opleidingsdag voor de boomspecialisten van Pius Floris Boomverzorging weer plaats gevonden bij IPC Groene Ruimte te Arnhem. De medewerkers hebben hiermee in een dag 10 ETW-hercertificeringspunten behaald.

Geplaatst op: 24-2-2015
Lees meer »
28
jan

Verzelfstandiging IPC Groene Ruimte

IPC Groene Ruimte is met Stichting Wellant overeengekomen de formele vennootschappelijke samenwerking per 1 januari 2015 te beëindigen. Dat  betekent dat de verzelfstandiging van IPC Groene Ruimte daarmee een feit is en IPC op eigen benen staat.

Geplaatst op: 28-1-2015
Lees meer »
15
dec

Biodiversiteit in de praktijk

In de nieuwsbrief van november hebben we aandacht besteed aan biodiversiteit op het IPC-terrein. Daar is een aantal leuke reacties op gekomen. Reden voor Rob Arbeider om een link te maken naar het huidige ecologisch beheer en hoe we het begrip ‘biodiversiteit’ operationeel/praktisch kunnen maken.

Geplaatst op: 15-12-2014
Lees meer »
15
dec

Diploma uitreiking ETW & ETT

Vrijdag 12 december jl. vond de diploma uitreiking plaats van de ETW- en ETT-opleiding. 
19 studenten die met goed gevolg de opleiding hebben afgerond namen hun diploma in ontvangst.

Allen van harte gefeliciteerd! 

Geplaatst op: 15-12-2014
Lees meer »
15
dec

Natuur werkt in de stad, lancering herziene gedragscode 23 januari 2015

Vrijdagmorgen 23 januari 2015 organiseert Stadswerk samen met brancheorganisatie VHG, Ministerie van Economische Zaken, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Eco-Consult en IPC Groene Ruimte een nieuwe voorlichtingsbijeenkomst over de herziene gedragscode Flora- en Faunawet bestendig beheer en onderhoud groenvoorzieningen.

Geplaatst op: 15-12-2014
Lees meer »
15
dec

Is uw openbare ruimte het visitekaartje van uw gemeente?

De openbare ruimte wordt wel gezien als het visitekaartje van de leefomgeving van een gemeente. Bewust of onbewust doen we er een indruk van op wanneer we ons erin begeven. Is het schoon, is het aantrekkelijk, is het goed onderhouden? Burgers zijn kritisch: ze verlangen een leefomgeving waar zij met plezier kunnen wonen, werken en recreëren. Reden genoeg om goed voor die openbare ruimte te zorgen. 

Geplaatst op: 15-12-2014
Lees meer »
24
nov

Cursus Veilig en zorgvuldig graven

Graafschade loopt in de tientallen miljoenen!
Per jaar wordt er 27 miljoen schade veroorzaakt aan kabels en leidingen door ‘gravers’. De gevolgschade is nog vele malen groter; deze loopt op tot 100 miljoen euro.

Geplaatst op: 24-11-2014
Lees meer »
24
nov

Herziene Gedragscode bestendig beheer en onderhoud groenvoorzieningen voor 5 jaar goedgekeurd

De Flora- en faunawet gedragscode van Stadswerk en Branchevereniging VHG voor bestendig beheer en onderhoud van groenvoorzieningen en natuurterreinen is herzien en vanaf 29 oktober 2014 weer voor 5 jaar goedgekeurd.

Geplaatst op: 24-11-2014
Lees meer »
24
nov

Biodiversiteit, draagvlak voor de natuur

Bij IPC zijn we al jaren bezig met het verhogen van de biodiversiteit op het terrein. Wij houden ons hierbij niet echt bezig met soorten op zich, maar scheppen door een gerichte beheermethode voorwaarden voor een zo groot mogelijke soortenrijkdom op het terrein. 

Geplaatst op: 24-11-2014
Lees meer »
24
nov

Groenbeheer over de grenzen

Groenbeheer over de grenzen
Gemeente Amersfoort bezoekt gemeente Antwerpen

Begin oktober bezochten zo’n 35 collega’s van de afdeling Gemeentelijk Stedelijk Beheer van de gemeente Amersfoort hun collega’s van de gemeente Antwerpen. Ze kregen een inspirerend kijkje in de Antwerpse groenbeheer-keuken.

Geplaatst op: 24-11-2014
Lees meer »
02
okt

Hercertificering Flora- en faunawet nu ook voor niveau 3 Beheer

Hebt u een Flora- en faunawetcertificaat niveau werkvoorbereider/beheerder (niveau 3 Beheer) en is dat certificaat (bijna) verlopen?

Geplaatst op: 2-10-2014
Lees meer »
02
okt

Handboek natuurwetgeving

Handboek natuurwetgeving
Werkt u bij een overheidsdienst en/of terreinbeherende organisatie? Dan is het zeer waarschijnlijk dat natuurwetgeving raakt aan diverse werkprocessen waarmee u te maken hebt.

Geplaatst op: 2-10-2014
Lees meer »
22
sep

Voorlichtingsbijeenkomsten over de nieuwe gedragscode Flora- en Faunawet

Woensdagmiddag 15 en vrijdagmorgen 31 oktober organiseert Stadswerk samen met brancheorganisatie VHG en Ecoconsult en IPC Groene Ruimte voorlichtingsbijeenkomsten over de nieuwe gedragscode Flora- en Faunawet.

Geplaatst op: 22-9-2014
Lees meer »
07
aug

Vers van de pers: 2e druk, Stadsbomen Vademecum 3C

Nieuw verschenen bij IPC Groene Ruimte: de nieuwe geactualiseerde en aangevulde druk van Stadsbomen Vademecum 3C: Ziekten en aantastingen

Sinds het verschijnen van de eerste druk van dit standaardwerk hebben de ontwikkelingen op het gebied van ziekten en aantastingen bij stadsbomen niet stilgestaan.

Geplaatst op: 7-8-2014
Lees meer »
30
jul

Veilig werken langs de weg weer bestelbaar

De nieuwe (ongewijzigde) druk van ons handige en praktische naslagwerk Veilig werken langs de weg is vanaf nu weer bestelbaar.

Geplaatst op: 30-7-2014
Lees meer »
21
jul

European chainsaw certificate gelanceerd

Op 10 juli is het nieuwe European Chainsaw Certificate (ECC) gelanceerd op het terrein van IPC Groene Ruimte in Arnhem. Onder de ongeveer honderd aanwezigen klonken na afloop louter positieve geluiden over deze nieuwe certificering. ‘’Het wordt tijd dat we met zijn allen de schouders onder deze certificering zetten om de kwaliteit en uniformiteit van de branche omhoog te tillen’’, zo verwoordde een van de bezoekers het algemene gevoel.

Geplaatst op: 21-7-2014
Lees meer »
27
jun

Geslaagd bij IPC!

In juni zijn weer een flink aantal deelnemers aan opleidingen en cursussen bij IPC Groene Ruimte geslaagd. Op donderdag 26 juni hebben de geslaagden van de opleidingen Beheerder Sportvelden, Terreinmeester Sportvelden, Greenkeeper & Aankomend Greenkeeper hun diploma in ontvangst mogen nemen. De deelnemers aan de praktijktraining Onderhoud Sportvelden ontvingen hun certificaten. En op 30 juni ontvingen de geslaagden bij de opleidingen BBC (Beheerder Begraafplaatsen en Crematoria) en UBC (Uitvoerder Begraafplaatsen en Crematoria) hun diploma.

Geplaatst op: 27-6-2014
Lees meer »
26
jun

Productinfodag Donkergroen op locatie bij IPC

Dinsdag 24 juni stond voor Donkergroen in het teken van het uitwisselen van productinformatie  en technische ervaringen tussen de verschillende vestigingen, samen met producenten en leveranciers. Als centrale locatie in Nederland voor deze dag kozen zij voor het unieke terrein van IPC Groene Ruimte. Wij spraken Tjibbe Haanstra, productmanager Spelen bij Donkergroen, over deze innovatieve en leerzame dag, waar de kennis over nieuwe ondergronden voor speeltoestellen werd uitgewisseld.

Geplaatst op: 26-6-2014
Lees meer »
23
jun

WK-team Bosbouw ontvangt eerste ECC-certificaten

Op vrijdag 23 mei heeft het WK-team Bosbouw, bestaande uit Arian Essenstam, Harm Eigenraam en Hubert Peters, met goed gevolg de examens van het ECC-certificaat niveau 1 & 2 afgelegd. Met deze certificering mogen zij zich officieel de eerste ECC-certificaathouders van Nederland noemen. 

Geplaatst op: 23-6-2014
Lees meer »
20
jun

Succesvolle deelname IPC Groene Ruimte aan Alpe d’HuZes

Opnieuw heeft een enthousiast en sportief team namens IPC groene Ruimte met succes deelgenomen aan de bekende actie Alpe d’HuZes, die dit jaar op 4 en 5 juni is gehouden. Deelnemers aan deze actie beklimmen al fietsend of lopend één of meerdere malen de beruchte helling van de Alpe d’Huez in Frankrijk en halen zo geld op voor KWF Kankerbestrijding ter bevordering van onderzoek naar kanker.

Geplaatst op: 20-6-2014
Lees meer »
19
jun

Graafschade aan kabels en leidingen: nog steeds actueel

In korte tijd zijn er opnieuw twee ernstige schadegevallen ontstaan als gevolg van graafwerkzaamheden. In Apeldoorn werd eind mei bij graafwerkzaamheden per ongeluk een gasleiding geraakt, waardoor bijna 1.300 huishoudens zonder gas kwamen te zitten. De gemeente moest er zelfs een noodbevel voor afkondigen. En in Bodegraven ontstond half juni door graafwerkzaamheden een gaslek. “Het komt heel vaak voor dat door werkzaamheden van andere partijen onze leidingen beschadigd raken,” aldus netbeheerder Stedin.

Geplaatst op: 19-6-2014
Lees meer »
16
jun

Onze groene ruimte voor uw bedrijf

Bent u op zoek naar een locatie om uw bedrijf te presenteren, uw nieuwste product of dienst te demonstreren aan uw dealers of een nieuw model te lanceren in de markt? Een locatie die beschikt over uitstekende faciliteiten, die goed bereikbaar is en de mogelijkheden heeft om naar uw wensen ingericht te kunnen worden? Het gastvrije terrein van IPC Groene Ruimte in Schaarsbergen kan u dit allemaal bieden.

Geplaatst op: 16-6-2014
Lees meer »
11
jun

Het WK-team bosbouw wordt hét gezicht van het European Chainsaw Certificate - Fotoshoot certificering

Bekijk hier de fotoreportage

Geplaatst op: 11-6-2014
Lees meer »
10
jun

IPC-team weer thuis na succesvolle Alpe d’HuZes deelname

Geplaatst op: 10-6-2014
Lees meer »
27
mei

Video: Opzichter / Uitvoerder in de buitenruimte

Bekijk hier de video.

Geplaatst op: 27-5-2014
Lees meer »
19
mei

Snoeien en vellen van bomen versus Flora – en faunawet

Een boom moet geveld worden. De zaag is al gestart. Maar wacht eens even, zit daar niet een holte? Wat nu…..?

Geplaatst op: 19-5-2014
Lees meer »
19
mei

Ontdek de gastvrijheid van onze ruimte

U bent op zoek naar een gelegenheid om uw nieuwste model midikraan, pomp of tractor te testen, de mogelijkheden hiervan te demonstreren aan uw dealers of het model te lanceren in de markt. Die gelegenheid moet dan wel over een gevarieerd terrein beschikken, uitstekend bereikbaar zijn en voldoende parkeergelegenheid hebben. U wilt ook nog dat het terrein beschut ligt, zodat uw nieuwe model niet voortijdig bekend is bij nieuwsgierige concurrenten.

Geplaatst op: 19-5-2014
Lees meer »
17
mei

IPC in Mozambique en Ethiopië

Opnieuw is IPC Groene Ruimte internationaal actief. In Mozambique voert IPC in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken praktijktrainingen uit voor waterdocenten van ISPG (landbouwuniversiteit in de stad Chokwé, provincie Gaza) op basis van het ‘train de trainer-concept’. Voor dezelfde opdrachtgever verzorgt IPC in Ethiopië praktijktrainingen voor docenten van het A-TVET college on Small Scale and Micro-Irrigation op het gebied van kleinschalige irrigatie.

Geplaatst op: 17-5-2014
Lees meer »
16
mei

Het doel bereikt!

Op 5 juni is het zover:  dan wordt de Alpe d’Huzes 2014 verreden. Opnieuw neemt een team van IPC Groene Ruimte deel aan deze actie ten behoeve van KWF Kankerbestrijding. Het team heeft inmiddels ruim € 26.000,00 aan sponsorgeld binnen weten te halen. Daarmee is het sponsordoel van dit team ruim bereikt!

Geplaatst op: 16-5-2014
Lees meer »
15
mei

Nieuwe opleiding OUB: tweede groep van start

Dit jaar is IPC Groene Ruimte gestart met de nieuwe opleiding Opzichter/Uitvoerder Buitenruimte (OUB). Terwijl de eerste groep nog volop bezig is met de opleiding, is er begin mei inmiddels ook een tweede groep gestart.

Geplaatst op: 15-5-2014
Lees meer »
13
mei

Presentatie European Chainsaw Certificate

Op donderdag 10 juli wordt het European Chainsaw Certificate (ECC) in Nederland gepresenteerd. Na een lange periode van voorbereiding, waarin naar consensus voor een Europese standaard is gezocht, waarin een Europese organisatie is opgezet en National Agency ’s (NA)  zijn geaccrediteerd, zijn in België, Italië en Spanje de eerste ECC-certificaten uitgereikt.  Vanaf juli 2014 wordt de National Agency in Nederland operationeel. Hierna kan ook in Nederland dit felbegeerde certificaat worden behaald. Waarom is dit European Chainsaw Certificate zo gewild?

Geplaatst op: 13-5-2014
Lees meer »
22
apr

IPC verzorgt tweede trainingsmissie in Senegal

In het kader van het duurzame beheer en geïntegreerd waterbeheer van de rivier de Senegal zijn trainers van IPC Groene Ruimte in april opnieuw naar Senegal afgereisd om trainingen te verzorgen voor een groep machinisten die gaan werken met de Yougong Excavator.

Geplaatst op: 22-4-2014
Lees meer »
18
apr

Alle deelnemers opleiding Machinist Grondverzet geslaagd

Na 2,5 jaar hard leren en werken ontvingen de leerlingen van de opleiding Machinist Grondverzet donderdag op 27 maart hun felbegeerde diploma. 

Geplaatst op: 18-4-2014
Lees meer »
16
apr

Nieuwe cursus voor de professionele reeënbeheerder

Vanuit uit de samenwerking met de Vereniging Het Reewild (VHR) verzorgt IPC Groene Ruimte speciaal voor reeënbeheerders het dagdeel ‘Schottekens en nazoek’ uit de opleiding Grofwildbeheer. Nu specifiek gericht op reeën!

Geplaatst op: 16-4-2014
Lees meer »
14
apr

Van trekkercertificaat naar T-rijbewijs

Vanaf 1 januari 2015 wordt het nieuwe trekkerrijbewijs voor landbouw-voertuigen en motorvoertuigen met beperkte snelheid ingevoerd. Het nieuwe trekkerrijbewijs moet de verkeersveiligheid in deze sector gaan vergroten.

Geplaatst op: 14-4-2014
Lees meer »
11
apr

Theorie in praktijk met hulp van Aannemingsbedrijf Jos Scholman

Begin april vonden de praktijkdagen van de opleiding ‘Terreinmeester Sportvelden’ door IPC Groene Ruimte plaats. Aannemingsbedrijf Jos Scholman uit Nieuwegein is ervaren op het gebied van advies, aanleg en onderhoud van sportaccommodaties. Het bedrijf hecht veel waarde aan goed opgeleide vakmensen. Om hieraan een steentje bij te dragen, heeft het bedrijf voor het tweede opeenvolgende jaar de praktijklocatie, alle voertuigen en een instructeur verzorgd ten behoeve van de praktijklessen binnen de opleiding Terreinmeester Sportvelden. Dit geeft de deelnemers aan de opleiding optimaal de gelegenheid om de theorie in praktijk te brengen.

Geplaatst op: 11-4-2014
Lees meer »
08
apr

EFESC zet voet aan wal in Nederland

Arnhem – IPC Groene Ruimte is door de EFESC (European Forestry and Environmental Skills Council) geaccrediteerd tot ´National agency’ (NA). Deze accreditatie is tot stand gekomen onder toezicht van AVIH en VHG. Met deze Europese aanstelling mag het praktijkcentrum als eerste partij het internationale ‘European Chainsaw Certificate’ (ECC) gaan uitgeven én de begeleiding op zich nemen van trainingsorganisaties die het nieuwe motorkettingzaagcertificaat willen gaan uitgeven. 

Geplaatst op: 8-4-2014
Lees meer »
05
apr

EFESC standards accepted in more 70% of the euro zone countries!

With the running accreditation of EFESC Italia the motor chainsaw standards of EFESC (European Forestry and Environmental Skills council are now accepted in 70% of the euro-zone countries.

Geplaatst op: 5-4-2014
Lees meer »
20
mrt

Groenvoorzieningen en Levende tuin succesvol verlopen

Na bijna twee maanden zijn de opleidingen Groenvoorzieningen en De levende Tuin beëindigd.

Zowel VHG-Colland als IPC Groen Ruimte hebben geconcludeerd dat beide cursussen zeer succesvol zijn verlopen.

Geplaatst op: 20-3-2014
Lees meer »
18
mrt

Feestelijke presentatie boek Het ree

Op 14 maart is bij IPC Groene Ruimte tijdens een minisymposium over reeënbeheer het boek Het ree; Observeren en herkennen gepresenteerd. Een grote groep geïnteresseerde aanwezigen zag hoe het eerste exemplaar van dit boek door auteur Bas Worm werd overhandigd aan Marien Greep, voorzitter van Vereniging Het Reewild.

Geplaatst op: 18-3-2014
Lees meer »
18
mrt

Cursus op maat voor Pius Floris Boomverzorging

Begin dit jaar hebben 80 medewerkers van Pius Floris Boomverzorging bij IPC Groene Ruimte een geheel op hun vakgebied  afgestemde cursus gevolgd. Daarbij kwamen de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van boomverzorging aan de orde. 

Geplaatst op: 18-3-2014
Lees meer »
17
mrt

IPC Groene Ruimte opleider van HZC-machinisten

Vakvereniging Het Zwarte Corps heeft IPC geselecteerd als een van de opleiders voor machinisten. De vereniging vindt goede opleidingen met een gedegen focus op de praktijk voor deze doelgroep van groot belang. IPC ondersteunt die focus door maatwerk te leveren dat nauw aansluit bij de uitvoeringsprocessen van de klant.

Geplaatst op: 17-3-2014
Lees meer »
15
mrt

IPC gaat opnieuw internationaal!

In maart en april gaan trainers en adviseurs van IPC Groene Ruimte werken aan drie internationale projecten in Afrika.

Geplaatst op: 15-3-2014
Lees meer »
13
mrt

Biodiversiteit op de golfbaan

Op de algemene ledenvergadering van de NGA op woensdag 12 maart heeft Rob Arbeider, adviseur Groen bij IPC Groene Ruimte, zijn Basisboek groenontwerp en -beheer gepresenteerd. Tijdens deze presentatie legde hij de nadruk op de voordelen van biodiversiteit op golfbanen.

Geplaatst op: 13-3-2014
Lees meer »
12
mrt

Kabels en leidingen: iedereen geslaagd!

Op 12 maart is de cursus Kabels en leidingen afgerond. IPC Groene Ruimte heeft deze cursus  uitgevoerd in samenwerking met RPS Advies  en Gasunie.

Geplaatst op: 12-3-2014
Lees meer »
12
mrt

Bent u al begonnen met uw ETW-hercertificering?

Met het nieuwe ETW-certificaat voor de European Tree Worker waarborgt de boomverzorgingsbranche dat de kwaliteit en veiligheid door middel van bijscholing up-to-date blijven. Het certificaat is drie jaar geldig.

Geplaatst op: 12-3-2014
Lees meer »
10
mrt

Hercertificering Flora- en faunawet gestart

Per 1 maart 2014 is de hercertificering Flora- en faunawet gestart. Deze hercertificering is bedoeld voor diegenen die eerder een Stadswerk-certificaat voor bestendig beheer groenvoorzieningen op niveau 1,2 of 3 hebben behaald, waarvan de geldigheid binnenkort verloopt of al is verlopen.

Geplaatst op: 10-3-2014
Lees meer »
03
mrt

Scoren uw sportvelden en golfbanen al goud?

Tijdens de Olympische Winterspelen bleek maar weer eens dat de juiste training, begeleiding en accommodatie de basis leggen voor gouden prestaties. Maak het verschil voor sporters in uw gemeente! Scoor goud met uw sportvelden en golfbanen!

Geplaatst op: 3-3-2014
Lees meer »
27
feb

Groenvoorziening en Levende Tuin in de praktijk!

De opleidingen ´Levende tuin´ en ´Groenvoorziening´, die IPC Groene Ruimte verzorgt in opdracht van VHG-Colland , FNV en CNV, zijn in volle gang. Een grote groep enthousiaste cursisten is inmiddels met deze opleidingen aan de slag gegaan.

Geplaatst op: 27-2-2014
Lees meer »
25
feb

Cosessie ‘De Boom en de klimaatbestendige stad’

Een gemotiveerde en betrokken groep mensen heeft tijdens de eerste cosessie ‘De Boom en de Klimaatbestendige Stad’ op dinsdag 21 januari stappen gezet op weg naar de klimaatbestendige stad. Bij het realiseren van die klimaatbestendige stad is groen een belangrijk middel. 

Geplaatst op: 25-2-2014
Lees meer »
25
feb

Waterbeheer sportvelden en golfbanen

Deze studiedag heeft een praktische insteek en sluiteaan bij de praktijk van de deelnemers. Waterbeheer is een steeds belangrijker deel van het onderhoud van sportvelden en golfbanen. Doel van de studiedag is om u inzicht te geven in aanvoer, afvoer, opslag en behandeling van water, rekening houdend met wettelijke richtlijnen.

Geplaatst op: 25-2-2014
Lees meer »
24
feb

Schadeherstel en -preventie sportvelden

BSNC Studiedagen zijn ideaal om u in één dag bij te scholen over een specifiek onderwerp. Schadeherstel en -preventie zijn onderdeel van het basispakket van de medewerker sportveldenonderhoud.

Geplaatst op: 24-2-2014
Lees meer »
16
jan

IPC participeert in sectorplan VHG, CNV en FNV

IPC Groene Ruimte is gevraagd om de opleidingen voor de groenvoorziening en De levende tuin voor werkenden uit de hoveniers- en groenvoorzieningsbranche te gaan verzorgen. Vakkrachten in de groenbranche moeten behouden blijven. Daarnaast zijn ook de werkgelegenheid en de duurzame inzetbaarheid van deze medewerkers van groot belang. Werknemers in de groene branche moeten voorbereid zijn op toekomstige ontwikkelingen en vragen in de groene sector.

Geplaatst op: 16-1-2014
Lees meer »
14
jan

Inzet spanningsbank bij training Hout onder spanning

Hout dat onder spanning staat, zoals bijvoorbeeld stormhout, kan zeer gevaarlijke situaties met zich meebrengen. Het verwijderen van dit hout vraagt om gespecialiseerde vakmensen. IPC heeft een spanningsbank gecreëerd, waarmee in 20 minuten tijd een exacte houtspanningssituatie nagebootst kan worden.

Geplaatst op: 14-1-2014
Lees meer »
13
jan

Training Kabels en leidingen op 15 januari 2014 van start!

RPS Advies en IPC Groene Ruimte hebben in samenwerking met de N.V. Nederlandse Gasunie een trainingsprogramma opgezet waarin de verschillende facetten van de aanleg van kabels en leidingen aan de orde komen.

Geplaatst op: 13-1-2014
Lees meer »
12
jan

Veilig en zorgvuldig graven van start

“Erg leerzaam, deze cursus!”
Training Veilig en zorgvuldig graven van start

Inmiddels is de nieuwe training Veilig en zorgvuldig graven van start gegaan. Tijd voor een interview met enkele cursisten!

Geplaatst op: 12-1-2014
Lees meer »
20
dec

Rob Verlinden neemt Basisboek groenontwerp en –beheer in ontvangst

Op 16 december reisden Rob Arbeider en John Holleman af naar Eemnes om daar aan Rob Verlinden, onder andere bekend van de tv-programma’s Robs grote tuinverbouwing en voorheen van Eigen huis en tuin, het nieuwe Basisboek groenontwerp en –beheer te overhandigen. 

Geplaatst op: 20-12-2013
Lees meer »
20
dec

Binnenkort verkrijgbaar bij IPC Groene Ruimte: Het ree; Observeren en herkennen

´Het ree´ is het tweede deel uit de serie Observeren en herkennen. Het eerste deel van deze serie, Het edelhert, Observeren en herkennen  is al verkrijgbaar. Later in 2014 zullen de delen Het wilde zwijn en Het damhert verschijnen.

Geplaatst op: 20-12-2013
Lees meer »
20
dec

Ervaringen met de nieuwe opleiding OUB

De nieuwe opleiding OUB (Opzichter/Uitvoerder Buitenruimte)is van start gegaan! Donderdag 12 december was de tweede dag van deze opleiding. Deelnemers Peter (45) en Wouter (48) vertellen in dit interview waarom zij deze opleiding doen en wat zij eraan denken te hebben.
Door Stef Kaal

Geplaatst op: 20-12-2013
Lees meer »
20
dec

Themadag: Werken met geintegreerde contracten

Op 4 februari 2014 organiseert IPC Groene Ruimte een speciale themadag ‘Werken met geïntegreerde contracten, tips en valkuilen uit de praktijk’. Tijdens deze dag  wordt uitgebreid aandacht besteed aan de verschillen in werkwijzen bij het werken met traditionele en geïntegreerde contracten in de buitenruimte. De dag biedt inzicht in de consequenties van de veranderende werkverhouding van zowel opdrachtgever als opdrachtnemer in de dagelijkse praktijk.

Geplaatst op: 20-12-2013
Lees meer »
20
dec

Start vernieuwde opleiding ETW!

De opleiding tot European Tree Worker bij IPC Groene Ruimte is geheel vernieuwd! De nieuwe opleiding start in februari 2014.

De nieuwe ETW-opleiding is bedoeld voor professionals uit de praktijk van boomverzorging die hun allround vakmanschap en marktwaarde willen opvijzelen door het behalen van het internationaal erkende ETW-certificaat.

Geplaatst op: 20-12-2013
Lees meer »
20
dec

Zorgvuldig handelen tijdens groenonderhoud in 2014

In 2014 wordt de nieuwe gedragscode Beheer Groenvoorzieningen van Stadswerk van kracht. Op dit moment doorloopt deze gedragscode de goedkeuringsperiode bij Dienst Regelingen. De insteek was om een naadloze overgang tussen versie 1 en versie 2 te bewerkstelligen in december 2013. Helaas gaat dit niet lukken. Het streven is nu om de goedkeuring vóór het voorjaar van 2014 rond te hebben.

Geplaatst op: 20-12-2013
Lees meer »
26
nov

Veilig zagen en kloven van haardhout: houthakken voor het goede doel

Interview met organisator en trainer Frits Spek

Fotoimpressie van de dag

Door Stef Kaal
Afgelopen zaterdag 23 november 2013 organiseerde IPC Groene Ruimte voor de eerste keer ‘Houthakken voor KWF kankerbestrijding’, een training veilig zagen en kloven van haardhout, waarvan de opbrengst geheel ten goede kwam van het KWF. De dag vond plaats op Nationaal Park de Hoge Veluwe in Hoenderloo.

Geplaatst op: 26-11-2013
Lees meer »
26
nov

Vakmanschap is meesterschap! Nieuwe praktijkmodule Schottekens en nazoek

Faunabeheer is een vak dat in Nederland steeds sterk in ontwikkeling is en waarin je nooit bent uitgeleerd. IPC Groene Ruimte voorziet ook bij dit vakgebied in een leven lang leren, zowel in theorie als in de praktijk. Faunabeheer is bij ons een van de centrale thema’s, waarin we met onze partners samenwerken aan de vragen van vandaag en de ontwikkeling voor de toekomst. 

 
Geplaatst op: 26-11-2013
Lees meer »
26
nov

IPC participeert in Europese projecten

Nederland is een handelsland van oudsher. Wij zijn voor onze economie voor een groot deel afhankelijk van buitenlandse handel. Zo ook in de groene en blauwe sector. Denk maar eens aan de bloemenbranche, of onze kennis op het gebied van waterbeheer. Dit zijn producten waar in het buitenland veel vraag naar is. We zijn daarbij continu op zoek naar kennisverbetering en kennisverspreiding. 

Geplaatst op: 26-11-2013
Lees meer »
26
nov

Nieuw: Basisboek groenontwerp en -beheer

Praten met ´groene mensen´ over groenontwerp en –beheer lijkt op het willen bereiken van de overkant van de straat door elke keer de helft van de afstand af te leggen. We komen dus nooit waar we wezen moeten.

Groen is een vak van meningen, beleving, veronderstellingen en proberen uit te leggen wat mooi is aan mensen die het niet mooi vinden. Een onmogelijke opgave. Kan dit niet anders?

Geplaatst op: 26-11-2013
Lees meer »
26
nov

Nationaal Grofwildsymposium 2013

Op vrijdag 8 november heeft het tweejaarlijks Nationaal Grofwildsymposium plaatsgevonden op de unieke locatie het Aardhuis in Kroondomein het Loo. IPC Groene Ruimte, Stichting Het Aardhuis, Kroondomein het Loo, Staatsbosbeheer, het Gelders Landschap, Natuurmonumenten en Dienst Vastgoed Defensie organiseerden gezamenlijk dit Grofwildsymposium, met als actueel onderwerp ‘Maatschappelijke Kosten en Baten van Grofwild’.

Geplaatst op: 26-11-2013
Lees meer »
18
nov

Europese motorzaagstandaarden op komst

Werken met de motorzaag kan gevaarlijk zijn. Bijna iedereen die professioneel een motorzaag bedient, heeft daarom ergens wel een training gehad en afsluitend een certificaat ontvangen. Maar wat stelt dit certificaat voor, welke eindtermen (kennis en kunde) staan hier tegenover en hoe is de beoordeling gegaan?

Geplaatst op: 18-11-2013
Lees meer »
13
nov

IPC verdubbelt uw opleidingsbudget!

Vanuit de buitenruimte horen wij steeds vaker dat de opleidings-budgetten onder druk staan. En daarmee ook de ontwikkeling van úw groene medewerkers. Jammer! Want bij IPC Groene Ruimte geloven wij, net als u, dat persoonlijke groei van uw medewerkers het succes van uw organisatie bepaalt

Geplaatst op: 13-11-2013
Lees meer »
12
nov

Streng toezicht op graafschade aan kabels

Per jaar wordt er 27 miljoen schade veroorzaakt aan kabels en leidingen door  ‘gravers’. De gevolgschade is nog vele malen groter: deze loopt op tot 100 miljoen. De komende periode gaat het Agentschap Telecom scherp toezien op de graafbedrijven om deze schadebedragen terug te dringen.

Geplaatst op: 12-11-2013
Lees meer »
30
okt

Basisboek groenontwerp en -beheer

Binnen het professionele ontwerp- en  beheerproces van groen in de openbare ruimte lopen betrokkenen nogal eens tegen knelpunten aan. Zo kan er binnen de organisatie verschil  van inzicht zijn over het plan van aanpak, er kunnen klachten zijn van burgers over beheeringrepen, er is verschil van mening binnen de politiek, enzovoort. De gevolgen daarvan zijn niet zelden: kostenoverschrijdingen, ontevreden gebruikers en een eindbeeld dat uiteindelijk niet wordt gerealiseerd!

Geplaatst op: 30-10-2013
Lees meer »
30
okt

Opzichter/Uitvoerder in de Buitenruimte

Deskundige opzichters en uitvoerders als spil tussen opdrachtgever en opdrachtnemer

IPC Groene Ruimte start in november met een nieuwe opleiding: Opzichter/Uitvoerder in de Buitenruimte. Met deze opleiding komt IPC Groene Ruimte tegemoet aan de toenemende vraag naar kundige opzichters en uitvoerders die in staat zijn projecten in de buitenruimte tot een goed einde te brengen. 

Geplaatst op: 30-10-2013
Lees meer »
21
okt

Voorkom graafschade door zorgvuldig te graven

In Nederland ligt in totaal meer dan 1,75 miljoen kilometer kabels en leidingen in de grond. Helaas ontstaat bij ongeveer 10% van alle graafwerkzaamheden schade aan kabels en leidingen. Dit zijn zo’n 40.000 schadegevallen met een directe schadepost van zo’n € 27 miljoen per jaar.

Geplaatst op: 21-10-2013
Lees meer »
10
sep

NIEUWE UITGAVE STADSBOMEN VADEMECUM 4

Arnhem, 9 september 2013
Deze zomer is de vijfde, geheel herziene druk verschenen van Stadsbomen Vademecum 4:Boomsoorten en gebruikswaarde.

In dit boek is van 600 boomsoorten en cultivars alle relevante informatie te vinden over de verschijningsvorm en toepasbaarheid.

Geplaatst op: 10-9-2013
Lees meer »
03
sep

Sport- en golfbaanonderhoud: op naar een volgende carrièrestap

Kent u deze opleidingen al?

Geplaatst op: 3-9-2013
Lees meer »
03
sep

In 7 stappen naar duurzaam en planmatig groenbeheer

Een methode die zorgdraagt voor betere kwaliteit groen, minder kosten en draagvlak bij burgers, bestuur en vakmensen

Geplaatst op: 3-9-2013
Lees meer »
02
sep

ETW, een oude succesformule in een nieuw jasje

Het European Treeworker (ETW)-certificaat is sinds de invoering in 2000 uitgegroeid tot een begrip in de Nederlandse en Europese boomverzorgingsbranche. Bijna 1000 personen ontvingen inmiddels het certificaat. Sinds dit jaar is de opleiding in een nieuw jasje gestoken.

Geplaatst op: 2-9-2013
Lees meer »
01
sep

Dak- en gevelgroenopleidingen: nut en noodzaak

Groene daken en gevels zijn ‘hot’. Regelmatig verschijnen er berichten in de media over daktuinen en gevelgroen, vaak in relatie tot duurzaamheid. Groene daken en gevels kunnen een positieve bijdrage leveren aan duurzaamheid: groene dakbedekking heeft een langere levensduur, dak- en gevelgroen werkt isolerend, er wordt (fijn)stof afgevangen en geluid wordt gereduceerd. Daarnaast wordt de leefomgeving er aantrekkelijker van: er zullen weinig mensen zijn die liever naar een kaal dak of een kale muur kijken dan naar een welig begroeid oppervlak.

Geplaatst op: 1-9-2013
Lees meer »
30
aug

SOMA College en IPC Groene Ruimte & landmeetkunde

Op donderdag 22 aug jl. hebben Anke van Bodegom, directeur/ bestuurder van het SOMA College Harderwijk en Ruud Mantingh, directeur van IPC Groene Ruimte Arnhem een overeenkomst getekend waarin zij hebben vastgelegd om samen de landelijke opleiding Landmeetkunde te gaan uitvoeren. Een kleine, unieke en gespecialiseerde vakopleiding.

Geplaatst op: 30-8-2013
Lees meer »
20
jun

Interview Marco Arts

''De schaalvergroting van de waterschappen (zoals recent ‘Vallei en Veluwe’ en binnenkort ‘Velt & Vecht’ en ‘Regge & Dinkel’) brengt met zich mee dat de afstand tot de ingelanden groter wordt. Daarbij komt ook nog de vermenging van de politiek in de beleidskeuzen. Hierdoor wordt het beleid vooral op kantoor gemaakt, waarbij de broodnodige gebieds- en hydrologische kennis steeds minder worden benut.''

Geplaatst op: 20-6-2013
Lees meer »
20
jun

Succesvol uitvoeren van projecten in de buitenruimte, wat en wie helpt mij daarbij?

Projecten in de buitenruimte: professionalisering is noodzaak! 

Projecten in de buitenruimte, we zien het elke dag om ons heen: realiseren van natuurontwikkelingsprojecten, het inrichten van ecologische verbindingszones of het beheren van de groene woonomgeving in dorp en stad. Groen en natuur van goede kwaliteit om ons heen is duurzaam, gezond en geeft ons leefgenot. Maar hoe lastig is het om groene projecten goed uit te voeren.

Geplaatst op: 20-6-2013
Lees meer »
20
jun

Interview Pieter Raven

‘’De golfsector heeft behoefte aan praktisch opgeleide en gecertificeerde greenkeepers op mbo-niveau 1 en 2. Daarnaast blijkt dat praktijkschoolverlaters, door de juiste begeleiding van een jobcoach, er eerder in slagen om een passende baan te vinden en vooral ook te behouden. Deze twee signalen hebben geresulteerd in het Assistent Greenkeeper Project.’’

Geplaatst op: 20-6-2013
Lees meer »
20
jun

Interview Arthur Berends

’’Samen werken aan de perfectie van golfbanen’’

Arthur Berends is hoofduitvoerder service en onderhoud Golf bij Heijmans Wegen, afdeling Sport en Groen en is al geruime tijd nauw betrokken bij de examineringen van de Greenkeepersopleidingen bij IPC Groene Ruimte. Daarnaast is hij  verantwoordelijk voor het aansturen van  hoofdgreenkeepers qua logistiek en kwaliteitsbewaking. Vanuit Heijmans worden in Nederland onder andere 14 golfbanen, 10 sport/speelvelden, daktuinen en groot groen onderhouden. 
Geplaatst op: 20-6-2013
Lees meer »
20
jun

Interview Theo van Rossenberg

Theo van Rossenberg is werkzaam bij Jos Scholman in Nieuwegein en verantwoordelijk voor de opleiding van de mensen in de golfsport. ‘’Ik ben al ruim 30 jaar betrokken bij de opleidingen van IPC Groene Ruimte. Het bedrijfsleven heeft namelijk een aanzienlijke vinger in de pap als het aankomt op het ontwikkelen van de  opleidingen. Wij geven bij het praktijkcentrum, IPC Groene Ruimte, aan waar een training aan moet voldoen en wat de eisen en knelpunten vanuit de branche zijn. Het praktijkcentrum vormt deze input tot een begrijpelijke leerstof en giet deze in modules. Hierdoor maakt het bedrijfsleven gezamenlijk met het opleidingsinstituut de branche beter.’’

Geplaatst op: 20-6-2013
Lees meer »
18
jun

Doorstroom naar groene mbo moet beter

Voor het eerst in negen jaar is het aantal leerlingen in het groene mbo-beroepsonderwijs afgenomen. Zeker gezien de behoefte van de groensector aan nieuwe jonge instroom vraagt dit om directe en gezamenlijke aandacht.

Geplaatst op: 18-6-2013
Lees meer »
18
jun

Gouden tip van de specialist 'Flora en fauna'

Wanneer u in deze periode werkzaamheden uitvoert in de buitenruimte, geldt:

‘Besteed voldoende aandacht aan de Flora- en faunawet!’

Geplaatst op: 18-6-2013
Lees meer »
17
jun

Interview met Rob Arbeider

In het meinummer van Denk Groen,het relatieblad van Van der Tolgroep BV is een interview verschenen met IPC-adviseur Rob Arbeider. Hieronder een weergave van dit interview, met dank aan Denk Groen!

Geplaatst op: 17-6-2013
Lees meer »
13
jun

Diploma-uitreiking opleiding Praktisch grofwildbeheer

Op vrijdag 31 mei hebben twintig cursisten van de opleiding Praktisch grofwildbeheer op feestelijke wijze hun diploma in ontvangst genomen.

Geplaatst op: 13-6-2013
Lees meer »
12
jun

Europas grootste QR-code aangelegd door leerlingen IPC Groene Ruimte

IPC Groene ruimte is gestart  met de graafwerkzaamheden  voor de aanleg van Europa’s grootste QR-code.

Geplaatst op: 12-6-2013
Lees meer »
12
jun

Wilt u ook succesvol werken met geintegreerde contracten in de buitenruimte?

Bij opdrachtgevers in de buitenruimte (zoals waterschappen, gemeenten, provincies, terreinbeherende organisaties en particuliere organisaties) worden steeds meer projecten uitgevoerd volgens geïntegreerde contracten: het ontwerpen en uitvoeren van het project door één marktpartij. De focus voor de toepassing van deze contractvorm was in het verleden met name gericht op ‘technische aanlegprojecten’ als dijkverbeteringswerken, bruggen, wegen, persleidingen en RWZI’s.

Geplaatst op: 12-6-2013
Lees meer »
27
mei

IPC Groen Ruimte, maatschappelijk betrokken

Er zijn nog veel ontwikkelingen nodig om het lange termijn uitzicht van kankerpatiënten te verbeteren. Daar is geld voor nodig. Alpe d'HuZes is een indrukwekkend initiatief dat het bijeen brengen van dat geld tot doel heeft. Omdat bij IPC Groene Ruimte de maatschappelijke betrokkenheid hoog in het vaandel staat, hebben wij met onze zusterorganisaties Aequator en Wellantcollege een fietsteam samengesteld dat zich in gaat zetten voor het KWF kankerfonds.

Geplaatst op: 27-5-2013
Lees meer »
20
mei

Cumelasector graaft grootste QR-code van Europa!

De grootste ter wereld is wat hoog gegrepen, maar de grootste QR-code van Europa moet te doen zijn. Binnenkort starten de leerlingen van de opleiding Groen, Grond en Infra (red. IPC: de opleiding Specialisatie Cultuurtechniek) met het uitzetten en het graafwerk. Het resultaat, een QR-code van 4900 vierkante meter, die op 28 juni klaar moet zijn. Plaats van handeling is het terrein van IPC Groene Ruimte in Arnhem

Geplaatst op: 20-5-2013
Lees meer »
16
mei

Nieuwe training: Nieuwe aanbestedingswet

Uitwerking van de EMVI volgens de nieuwe aanbestedingswet: kwaliteitsplannen opstellen en beoordelen

Per 1 april 2013 is de nieuwe aanbestedingswet in werking getreden. Wat betekent dat voor u?

Geplaatst op: 16-5-2013
Lees meer »
16
mei

IPC aanwezig op de Nederlandse Jacht Manifestatie 2013

Op 7, 8 en 9 juni vindt op de Bosweide in Natuurpark Berg & Bos (Apeldoorn) de tweede editie van de Nederlandse Jacht Manifestatie plaats. IPC Groene Ruimte zal net als in 2012 met een stand aanwezig zijn tijdens deze happening.

Geplaatst op: 16-5-2013
Lees meer »
15
mei

Een nieuwe senior adviseur in ons midden: John Holleman

Nieuwe ‘loot’ aan de stam van IPC

Per  1 mei 2013 is John Holleman bij IPC Groene Ruimte aangetrokken als senior adviseur op het gebied van Groen. Hieronder stelt hij zich aan u voor.

Geplaatst op: 15-5-2013
Lees meer »
14
mei

Nieuw in onze boekenshop: Meten en uitzetten

Bij veel werkzaamheden in de grond-, weg- en waterbouw is meten en uitzetten, dus het bepalen van afstanden en hoogten, een onderdeel van die werkzaamheden. Voor grote, complexe projecten worden vaak speciale bureaus ingehuurd, die moderne technieken toepassen. Voor kleine, eenvoudige werken kun je de werkzaamheden zelf uitvoeren.

Geplaatst op: 14-5-2013
Lees meer »
14
mei

Gouden tip van de specialist

Elke maand een nieuwe tip van één van onze specialisten. Deze maand: Johan van Apeldoorn over bomen.

Geplaatst op: 14-5-2013
Lees meer »
18
apr

Eerste vijf trotse groene grondverzetmachinisten met een diploma Machinist grondverzetmachines

Op 20 maart jl. werd bij IPC Groene Ruimte aan de eerste vijf trotse ‘groene’ grondverzetmachinisten het diploma Machinist grondverzetmachines uitgereikt. 

Geplaatst op: 18-4-2013
Lees meer »
17
apr

Minisymposium Een duurzame toekomst als hovenier

Op 5 februari jl. werd voor de tweede keer in successie een minisymposium voor de Zuid-Hollandse Hovenier georganiseerd. De titel van het symposium luidde ‘Een duurzame toekomst als hovenier’. Doelstelling van het symposium was de Zuid-Hollandse Hovenier een actueel en praktisch overzicht te geven van de huidige duurzaamheidstrends in hun branche. Het minisymposium werd georganiseerd door Wellantcollege, de branchevereniging VHG, IPC Groene Ruimte en Aequator Groen & Ruimte.

Geplaatst op: 17-4-2013
Lees meer »
16
apr

Kennismakingsmiddag specialisatie cultuurtechniek

IPC Groene Ruimte kan invulling geven aan uw specialisatie cultuurtechniek. Om kennis te maken met dit product organiseren we voor uw leerlingen een kennismakingsmiddag voor deze specialisatie op 15 mei 2013.

Geplaatst op: 16-4-2013
Lees meer »
11
apr

Wie maakt er onderwijs van de nieuwe beroepsgerichte kwalificatiestructuur (BKS)?

Het nieuwe kwalificatiedossier Groene Ruimte is zo goed als gereed. Nu volgt de grote  uitdaging: Hoe, en misschien nog wel belangrijker, wie maken  hier nu goed en aantrekkelijk onderwijs van?

Geplaatst op: 11-4-2013
Lees meer »
19
mrt

Invoering nieuwe aanbestedingswet

Geplaatst op: 19-3-2013
Lees meer »
14
mrt

Nieuw boek: De hoogwerker

Nieuw verschenen in de boekenshop van IPC Groene Ruimte:

Geplaatst op: 14-3-2013
Lees meer »
13
mrt

VCM Kennisbijeenkomsten

IPC Groene Ruimte organiseert dit jaar twee kennisbijeenkomsten voor VCM-keurmeesters. Deze vinden plaats op 18 juni en 24 september en nemen elk een halve dag in beslag.

Geplaatst op: 13-3-2013
Lees meer »
07
mrt

Cursist IPC wint innovatieprijs met Boskoops groenproject

De innovatieprijs van Studieclub Regio Boskoop is dit jaar gewonnen door het groenproject ‘B(l)oeiend Boskoop’. IPC-cursist Vincent Verbeek, groenbeheerder van de gemeente Boskoop, is trots op deze prijs en op het oordeel van de jury:  jurylid en wethouder van de gemeente Alphen aan den Rijn Kees van Velzen noemt de gemeente Boskoop met dit groenproject ‘een voorbeeld voor andere gemeenten om de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren’.
 

Geplaatst op: 7-3-2013
Lees meer »
27
feb

1e Handboek Natuurwetgeving ontwikkeld door IPC en GZH

Het is alweer ruim tien jaar geleden dat de nieuwe natuurwetgeving in Nederland werd gelanceerd. Vanaf dat moment werden de Flora- en faunawet en de Natuurbeschermingswet van kracht en hierna volgde een periode van implementatie van de nieuwe wetgeving op hoofdlijnen. Als nieuwe instrumenten werden faunabeheerplannen, Natura 2000-beheerplannen en Gedragscodes ontwikkeld en bij deze ontwikkelingen was IPC Groene Ruimte steeds van de partij....

Geplaatst op: 27-2-2013
Lees meer »
21
feb

Branche en leerlingen enthousiast over Specialisatie Cultuurtechnisch Loonwerk

In het schooljaar 2012-2013 verzorgt IPC Groene Ruimte opnieuw een speciale opleiding Specialisatie Cultuurtechnisch Loonwerk. In dit programma, dat bedoeld is voor het derde jaar niveau 3 Grijs Groen Infra (BOL en BBL), doen de deelnemers ervaring op en krijgen kennis van het cultuurtechnische vakgebied. Het programma is ontwikkeld in nauwe samenwerking met brancheorganisaties CUMELA Nederland, Vakvereniging HZC, CNV Vakmensen en FNV Bondgenoten. Het duurt in totaal acht weken, verspreid over september tot en met juni.

Geplaatst op: 21-2-2013
Lees meer »
20
feb

Studenten vonden het interessant en eigenlijk willen ze meer!

Steeds vaker worden projecten in de buitenruimte aanbesteed en uitgevoerd volgens geïntegreerde contracten. Bij dit soort contracten is de aannemer met zijn marktkennis en technische knowhow al in de ontwerpfase van een project betrokken. Geïntegreerde contracten bieden ruimte aan innovatieve oplossingen. Ze passen binnen het overheidsbeleid om verantwoordelijkheid steeds verder richting de markt te leggen.

Geplaatst op: 20-2-2013
Lees meer »
17
feb

Hitachi Europe kiest terrein IPC voor fotoshoot nieuwe minigravers

Half januari werd er een aantal nieuwe machines het terrein van IPC Groene Ruimte opgereden. Het ging om de allernieuwste modellen minigravers van Hitachi, die speciaal werden gebracht voor een fotoshoot voor de nieuwe brochures voor de Europese markt. Het uitgestrekte trainingsterrein van IPC Groene Ruimte is prima geschikt voor diverse doeleinden, onder andere voor een dynamische fotoshoot van nieuwe graafmachines!

Geplaatst op: 17-2-2013
Lees meer »
14
feb

Herziening kwalificatiestructuur

Zoals bekend zal er in het onderwijs in het vervolg gewerkt gaan worden met de nieuwe kwalificatiestructuur. Onderwijs en arbeidsmarkt willen meer eenheid in de diploma-eisen voor de mbo-student en de nieuwe kwalificatiestructuur moet daarvoor gaan zorgen. Hierdoor kunnen de studenten een beter afgewogen studiekeuze maken en uiteindelijk als goed gekwalificeerd vakman aan de slag!

Geplaatst op: 14-2-2013
Lees meer »
05
feb

Een Leven Lang Leren in de boomverzoring

Het vakgebied ´boomverzorging´ is voortdurend in ontwikkeling en dat is goed te merken aan de berichtgeving in de media. Zo heeft de eikenprocessierups zich inmiddels door bijna het gehele land verspreid, iets wat voor jaarlijks terugkerende problemen zorgt. Essenbomen sterven vanwege de taksterfte en platanen laten takken vallen door de massariaziekte, met de nodige risico’s voor de bevolking van dien.

Geplaatst op: 5-2-2013
Lees meer »
03
feb

Projecten managen in de buitenruimte

Aanleg en beheer van de openbare ruimte wordt voor 95% gedaan via projecten. Het succesvol realiseren van een project in de openbare ruimte is een enorme uitdaging. Als (deel-)projectleider, uitvoerder, voorman of opzichter leidt u projecten waarbij het naast de techniek ook gaat om het beoordelen van omgevingsfactoren en communiceren met de betrokken partijen.

Geplaatst op: 3-2-2013
Lees meer »
01
feb

Boeken Water bindt beschikbaar gesteld aan Nederlands Watermuseum

5.000 educatieboeken “Water bindt; aan de slag met water” beschikbaar gesteld aan Nederlands Watermuseum

Geplaatst op: 1-2-2013
Lees meer »
23
jan

Goedkeuringsbesluit Gedragscode Beheer Groenvoorzieningen met jaar verlengd

In december 2012 heeft Staatssecretaris Sharon Dijksma de inzet van de Gedragscode Beheer Groenvoorzieningen voor 2013 goedgekeurd. Stadswerk heeft deze verlenging aangevraagd in verband met het verlopen van de 5-jarige geldigheid en de mogelijke wijziging van het wettelijk kader. Het rijk is namelijk bezig de Flora- en faunawet, Natuurbeschermingswet 1998 en Boswet te integreren in de wet Natuurbescherming. 

Geplaatst op: 23-1-2013
Lees meer »
22
jan

Nieuwe aanbestedingswet

Overheidsinstanties moeten een aanbesteding doen als ze een opdracht willen laten uitvoeren of een dienst/product willen inkopen boven een vastgesteld drempelbedrag. De nieuwe aanbestedingswet zorgt voor meer transparantie, plaatsing van kleinere opdrachten voor regionale ondernemers en lagere eisen. 

Geplaatst op: 22-1-2013
Lees meer »
21
jan

UAVgc voor Groen en Blauw: theorie en praktijk

Bent u werkzaam in de groene of blauwe sector (woonomgeving, buitenruimte, waterbeheer) en bent u betrokken bij het opstellen of uitvoeren van geïntegreerde contracten? Dan is de training ‘UAVgc voor Groen en Blauw: theorie en praktijk’ voor u een uitgelezen mogelijkheid uw deskundigheid in dit vakgebied te vergroten. 

Geplaatst op: 21-1-2013
Lees meer »
21
dec

Boek De motorzaag geheel vernieuwd

Al sinds 1997 geeft IPC Groene Ruimte met veel succes het boek De motorzaag uit. Dit boek is voor zeer veel cursisten een belangrijk hulpmiddel geweest bij het volgen van motorzaagtrainingen.

20 december 2012 zal een geheel vernieuwde versie van dit boek verschijnen:

Geplaatst op: 21-12-2012
Lees meer »
11
dec

Efficienter werken in de groene ruimte

Na het volgen van opleidingen bij IPC Groene Ruimte bent u in staat om als opdrachtgever en aannemer  efficiënter uw resultaten in de buitenruimte te realiseren.  Hiermee kunt u direct bijdragen aan één van de belangrijkste doelstellingen van de nieuwe regering, als weergegeven in het nieuwe regeerakkoord: bezuiniging door efficiency.

Geplaatst op: 11-12-2012
Lees meer »
05
dec

800e ETW certificaat uitgereikt

Afgelopen vrijdag was bij IPC Groene Ruimte de diploma uitreiking van de European Tree Worker (ETW) en de European Tree Technician (ETT) certificaten. Ze werden uitgereikt door Harold Schoenmakers (Nederlandse vertegenwoordiger van de EAC), Marc Custers (Branchevereniging VHG) en Willem van Delft (IPC Groene Ruimte). Daarnaast vertelde Marc Custers meer over de ontwikkeling van ETW her-certificering.
 

Geplaatst op: 5-12-2012
Lees meer »
02
dec

Het unieke terrein van IPC Groene Ruimte

Aan de rand van de Veluwe, net buiten de bebouwde kom, ligt het unieke terrein van IPC Groene Ruimte. Met haar uitgebreide simulatie- en oefenterreinen voor groot materieel, hallen en lesfaciliteiten wordt het terrein dagelijks intensief ingezet voor de ontwikkeling van professionals in de buitenruimte van kennis naar kunde. Uniek in Nederland is een sectie op het terrein die speciaal is ingericht voor radardetectie van ondergrondse kabels en leidingen en een spanningsbank waarop het zagen van stormhout kan worden geoefend.

Geplaatst op: 2-12-2012
Lees meer »
15
nov

IPC & CROW samenwerking

We zijn er trots op om te kunnen melden dat we vanaf nu samenwerken met CROW, kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte. We vullen elkaar perfect aan en daar kunnen alle professionals op het gebied van de openbare ruimte van profiteren. We willen allebei onze opdrachtgevers meer kwaliteit bieden; door kennis en uitvoering intensiever met elkaar te verbinden.

Geplaatst op: 15-11-2012
Lees meer »
07
nov

Identificatiemissie in Senegal

IPC Groene Ruimte voert in november een identificatiemissie van twee weken uit in Senegal. Deze is in samenwerking met het Waterschap Rivierenland en de Organisation pour la Mise en Valeur du fleuve Senegal (OMVS).

Geplaatst op: 7-11-2012
Lees meer »
07
nov

Samenwerking IPC & CROW

We zijn er trots op om te kunnen melden dat we vanaf nu samenwerken met CROW, kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte.

Geplaatst op: 7-11-2012
Lees meer »
20
jun

Aanbestedingen: alle kennis in huis?

Ruimtelijke ontwikkeling, Beheer en Gebruik zijn de pijlers waarbinnen activiteiten in de leefomgeving plaatsvinden. De leefomgeving van mensen, dieren en planten, elke vierkante meter Nederland zowel in de binnen als de buitenruimte. De activiteiten binnen de pijlers Ruimtelijke ontwikkelingen en Beheer worden van eenvoudige handeling tot complexe projecten voorgenomen, voorbereid, aanbesteed, gerealiseerd en opgeleverd. Zorgvuldig handelen is daarbij als vanzelfsprekend een vereiste. Het doel en resultaat van een handeling of project zijn leidend en daarbij komen steeds een flink aantal randvoorwaarden waarbinnen de activiteit plaatsvindt.

Geplaatst op: 20-6-2012
Lees meer »
20
jun

Aanbestedingen: alle kennis in huis?

Ruimtelijke ontwikkeling, Beheer en Gebruik zijn de pijlers waarbinnen activiteiten in de leefomgeving plaatsvinden. De leefomgeving van mensen, dieren en planten, elke vierkante meter Nederland zowel in de binnen als de buitenruimte. De activiteiten binnen de pijlers Ruimtelijke ontwikkelingen en Beheer worden van eenvoudige handeling tot complexe projecten voorgenomen, voorbereid, aanbesteed, gerealiseerd en opgeleverd. 

Geplaatst op: 20-6-2012
Lees meer »
19
jun

Boekverkoop in parkwinkel De Hoge Veluwe

Sinds april 2012 heeft  IPC Groene Ruimte er een nieuw boekenverkooppunt bij! Bezoekers en liefhebbers van De Hoge Veluwe kunnen hun hart ophalen aan de uitgaven Het EdelhertGrofwildbeheer in de praktijk (handboek en zakboekje) en Bosplantsoen, die sinds april in te zien en te koop zijn bij de Parkwinkel van De Hoge Veluwe.

Geplaatst op: 19-6-2012
Lees meer »
09
apr

GIS op school: hoe nu verder? Kan ik er wat mee?

Steeds vaker wordt er in vacatures prijs gesteld op kennis van en/of ervaring met Geografische Informatie Systemen (GIS).
Er wordt namelijk steeds meer gebruik gemaakt van GIS en er is steeds meer vraag naar GIS-geschoolden op MBO niveau die GIS als tool binnen hun eigen werkveld kunnen inzeten.

Geplaatst op: 9-4-2012
Lees meer »
28
mrt

Uitreiking Green City project

Dinsdag 27 maart vond de uitreiking van het eerste deelcertificaat van de deelnemers van het Green City Project plaats, bij het BDA in Gorinchem. IPC Groene Ruimte was aanwezig om dit moment vast te leggen!

Geplaatst op: 28-3-2012
Lees meer »
19
mrt

20 hectare ongekende mogelijkheden

Aan de rand van de Veluwe, net buiten de bebouwde kom, ligt het unieke terrein van IPC Groene Ruimte. Met haar uitgebreide simulatie- en oefenterreinen voor groot materieel, hallen en lesfaciliteiten wordt het terrein dagelijks intensief ingezet voor de ontwikkeling van professionals in de buitenruimte van kennis naar kunde.

Geplaatst op: 19-3-2012
Lees meer »
31
mei

IPC nodigt u uit

De 9e editie van de Nationale Grasdag zal dit jaar worden gehouden op donderdag 6 oktober in stadion De Grolsch Veste in Enschede. De studiedag voor sportveldbeheerders, -beleidsmakers en -adviseurs gaat in op de eisen die we aan intensief bespeelde sportvelden mogen en moeten stellen en wordt afgesloten door...

Geplaatst op: 31-5-2011
Lees meer »
12
apr

Unieke samenwerking

IPC Groene Ruimte BV (IPC) te Arnhem en Aequator Groen& Ruimte (Aequator), met vestigingen in Dronten en Wageningen, gaan een strategische samenwerking aan. Dit maken de besturen van beide organisaties vandaag bekend.

Geplaatst op: 12-4-2011
Lees meer »