Inhoud
De workshop Natuur in de Omgevingswet is een klassikale training.
De nieuwe omgevingswet is een bundeling van bestaande wetten en delen daarvan, die het regelen van- en de regels voor ruimtelijke ontwikkeling eenvoudiger moeten maken. De Wet natuurbescherming is een van de wetten die opgaat in de Omgevingswet. Omgevingsvergunningen zullen vanaf die datum ook op het onderdeel Natuur in de Omgevingswet getoetst worden.
Wat is natuur? Of eigenlijk wat betekent Natuur in de Omgevingswet. De omgevingswet betreft de fysieke leefomgeving in Nederland en de Natuur is daar een belangrijk onderdeel van. Natuur is immers overal aanwezig, of het nu gaat om uw achtertuin of het Nationale Park De Hoge Veluwe.
De doelstelling van de Wet natuurbescherming is op hoofdlijnen:
• het behouden en herstellen van biodiversiteit
• doelmatig beheren, gebruiken en ontwikkelen van Natuur
• samenhangend beleid gericht op behoud van landschappen
Deze doelstellingen zijn onverkort overgenomen in het onderdeel Natuur in de omgevingswet. In dit kader heeft de Rijksoverheid haar natuurvisie opgetekend in de Nationale Omgevingsvisie Natuur. De provincie maakt haar Provinciale Omgevingsvisie Natuur en de gemeente op haar beurt de Gemeentelijke Omgevingsvisie Natuur.
Het Nationaal Natuurnetwerk is door de Rijksoverheid vastgelegd en de provincies hebben het Provinciaal Natuurnetwerk planologisch begrensd en opgenomen in de omgevingsplannen. Gemeentes gaan dit op hun beurt ook doen in haar omgevingsplannen.
De concrete invulling van Natuur in de gemeentelijke omgevingsplannen vergt de nodige stappen. Hoe te komen tot een integrale natuurstructuur waarbij alle disciplines (groen, grijs, rood en blauw) tot hun recht komen. Wat het moeilijker maakt, is dat er traditioneel nog sectoraal wordt gedacht. Wanneer je een natuurstructuur maakt, dan neem je de groene sector (landschap en openbaar groen), de grijze sector (de infra) de rode sector (de gebouwen) en de blauwe sector (het water) ook mee. Hiermee maak je de opmaat naar natuurinclusief ontwikkelen, beheren en gebruiken.
WACHTLIJST
Is er momenteel geen (geschikte) startdatum beschikbaar, maar wilt u wel deelnemen aan deze training? Maak uw interesse dan vrijblijvend kenbaar via de wachtlijst. Zodra er een nieuwe startdatum gepland is, dan communiceren wij dat met u. Vervolgens kunt u zich, indien gewenst, alsnog inschrijven.
Meer informatie over de training en startdata treft u hieronder.
Meer informatie
In de workshop geven wij u inzicht in de vertaling van Natuur in de Omgevingswet naar uw eigen situatie. Welke stappen zijn nodig om te komen tot een natuurstructuur die aansluit bij uw omgevingsvisie. Daarnaast krijgt u van ons handvatten betreffende het maken van beleid, beheer, inrichting en onderhoud.
De workshop is ontwikkeld voor beheerders en beleidsmakers die actief zijn beheer en/ of beleid van de fysieke leefomgeving. Hiermee is de workshop van IPC geschikt voor Gemeentes, Waterschappen, Provincies, Omgevingsdiensten, Regionale Uitvoeringsdiensten, recreatieschappen en terreinbeherende organisaties.
Het resultaat van de workshop is een helder beeld van natuur in de Omgevingswet, vertaald naar uw eigen situatie.
In de workshop geven wij u inzicht in de vertaling van Natuur in de omgevingswet naar uw eigen situatie. Welke stappen zijn nodig om te komen tot een natuurstructuur die aansluit bij uw omgevingsvisie. Daarnaast krijgt u van ons handvatten betreffende het maken van beleid, beheer, inrichting en onderhoud.
Om succesvol te kunnen deelnemen aan de workshop is kennis van beleid en/of beheer van de fysieke leefomgeving wenselijk.
8-12 deelnemers per workshop.