IPC Groene Ruimte maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken om jou een optimale bezoekerservaring te bieden, om je relevante informatie aan te bieden en om jouw surfgedrag te meten. Met deze cookies kan IPC Groene Ruimte jouw internetgedrag binnen deze website volgen. Zodoende kan IPC Groene Ruimte advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door op ‘OK’ te klikken, ga je hiermee akkoord.

OK

Een ogenblik geduld alstublieft

Voor BTW-plichtige organisaties wordt dit bedrag verhoogd met het wettelijke BTW percentage

Sluiten
IPC Groen
Zoeken...

Advies

Advies
Print deze pagina

professionals voor professionals; advies op maat!

De groene-, blauwe-, en grijze adviseurs van IPC Groene Ruimte baseren hun advies direct op de praktijk. Deze meerwaarde in advies krijgt veel waardering. Gemeenten, waterschappen, terreineigenaren en aannemers stellen de vakkennis en ervaring van de IPC adviseur erg op prijs. Professionals voor professionals, daar draait het om in al ons advies voor vitaliteit in de buitenruimte. 

 

Recente advies trajecten

IPC Groene Ruimte heeft een breed palet aan opdrachtgevers. Wij werken onder meer voor gemeenten, aannemers, grootgroenvoorzieners, hoveniers, loonwerkers, waterschappen, landschapsbeheerders en golfbanen. Ook leveren we een forse bijdrage aan opleidingen van diverse hogescholen. Opdrachtgevers waarvoor wij trainingen en advies verzorgen ziet u hieronder.

Golf Residentie Dronten

Project: ontwikkelen, aanbesteden en begeleiden tijdens de uitvoering van het UAVgc-contract voor onderhoud van de Golf Residentie Dronten

Golf Residentie Dronten heeft besloten het onderhoud aan golfbaan en openbare ruimte (groen, wegen, straatmeubilair en riolering) voor de komende jaren te organiseren met een geïntegreerd contract volgens UAVgc-2005.IPC Groene Ruimteheeft in opdracht van GRD de huidige en gewenste onderhoudstoestand van de golfbaan en de openbare ruimte geïnventariseerd. Daarna heeft IPC, in nauwe samenwerking met de GRD, het Programma van eisen, de Vraagspecificatie en de contractstukken opgesteld en het geheel aanbesteed. Op dit moment begeleiden adviseurs van IPC Groene Ruimte de GRD tijdens de uitvoering van het UAVgc-contract door een aannemer.

Lees meer »

Willem van der Stelt, adjunct-hoofd Stedelijk Beheer, Gemeente Amersfoort:

Training: In 7 stappen naar duurzaam en planmatig groenbeheer
"Er heeft een omslag in denken en doen plaatsgevonden op onze afdeling. Voorheen formuleerden we een eindbeeld in groenbeheer op basis van theoretische modellen. Wanneer we niet tijdig ingrepen om het eindbeeld te halen of te houden, was er sprake van achterstallig onderhoud. Die term kennen wij nu niet meer. We hebben anders leren kijken naar groen. Het is levend materiaal. Dat vraagt niet om een eindbeeld gebaseerd op theorieën, maar om een antwoord op de vraag of het erg is zoals het erbij staat en of we dit beeld accepteren en hierop voortborduren. Dat is grote winst. Onze werkwijze na de training is echt verbeterd. Sinds onze zes wijkbeheerders en zes groenadviseurs de training hebben gevolgd, pakken ze de zaken integraal aan. We hanteren nu één lijn in denken en doen voor heel Amersfoort. Als een burger nu belt met een vraag, krijgt hij een duidelijk antwoord. Dat kan ook "nee" zijn. Voor de klanttevredenheid telt dát je een antwoord krijgt. Die is dan ook merkbaar toegenomen. Inmiddels hebben we alweer een vervolg besteld bij IPC. Een cursus flora & fauna. Ook niet uit de folder, maar weer exact op de maat van onze organisatie. Dat werkt."

Lees meer »

Stad Antwerpen (België)

Project: Implementatie groenbeleid voor de Stad Antwerpen

De opdracht bestaat uit het begeleiden, adviseren en trainen van deskundigen, werkleiders en ploegbazen. Efficiënt werken, planmatig beheer en het creëren van draagvlak is de opdracht. In overleg met direct betrokkenen wordt een structuur opgezet van beleid naar uitvoering op de werkvloer. Pilotprojecten worden uitgevoerd, geëvalueerd en geïmplementeerd.

Lees meer »

Provincie Groningen

Aangenaam! Dit is Maarten van der Spek. Maarten is Projectmedewerker beplanting bij de Provincie Groningen en heeft bij IPC Groene Ruimte de BBL opleiding Grijs groene Uitvoerder (MBO 4 niveau) gevolgd. Wij hadden een interview met Maarten over wat IPC Groene Ruimte voor hem en zijn werkgever heeft betekend.

Leidinggevende Jannes Hoving is enthousiast over de resultaten van de opleiding en wil in september verschillende collega’s van Maarten de opleiding Grijs groene voorman (MBO 3 niveau) laten volgen.

Waarom heb je voor de BBL opleiding Grijs Groene Uitvoerder gekozen?
“Vanuit mijn interesse en met het oog op eventuele carrièreverbetering wilde ik mij breder oriënteren. Ik was werkzaam als voorman in de uitvoering binnen het groene vakgebied. De opleiding GGU heeft naast een groene ook een grijze, civieltechnische component. Kennis van zowel groen als grijs is van groot belang om projecten te laten slagen: veel problemen ontstaan als bij civieltechnische werken geen rekening wordt gehouden met het feit dat er ook nog bomen en struiken moeten groeien.” 

Wat vond je een sterk punt van deze opleiding?
“De opleiding is sterk praktijkgericht. Naast de inhoudelijke lessen worden er veel handvatten gegeven om daadwerkelijk projecten op te zetten en uit te voeren.”

Wat zijn je directe voordelen van deze training?
“Er is recentelijk een vacature ontstaan voor de functie Projectmedewerker beplanting, een toezichthouderfunctie. Dankzij de GGU-opleiding beschikte ik over de juiste papieren voor deze baan, en vanaf 1 april jl. ben ik werkzaam in mijn nieuwe functie. Vooral opgedane kennis met 
betrekking tot projectmatig werken en communicatieve vaardigheden kan ik in mijn nieuwe functie toepassen.”

Waarom heb je gekozen voor IPC Groene Ruimte als praktijkcentrum? 
“Alleen IPC Groene Ruimte biedt een BBL-opleiding waarbij er sprake is van een combinatie in het groene en grijze vakgebied.” Leidinggevende Jannes Hoving voegt toe: “Daarnaast past het praktijkcentrum ook goed bij de provincie Groningen vanwege de praktijkgerichte instelling van beide organisaties.”

Wie raad je verder aan deze opleiding te volgen?
“Mensen die hun kennis willen verbreden op het gebied van groen en civiele techniek en een leidinggevende functie ambiëren.” 

Lees meer »

ISS Landscaping Services BV

Project: Ontwikkelen en uitvoeren TOP-opleiding voor projectleiders en voormannen ISS Landscaping Services BV

IPC Groene Ruimte BV heeft voor projectleiders en voormannen van ISS Landscaping Services BV een TOP-opleiding Master Landscaper ontwikkeld en in uitvoering. De opleiding zorgt er voor dat talentvolle projectleiders en voormannen zich volop kunnen ontwikkelen, ontplooien en doorgroeien in de primaire processen van het bedrijf.

Onderwerpen van de opleiding zijn o.a.:

 • Projecten managen in de buitenruimte
 • Bestekken, contracten, aanbestedingen
 • Commercieel en klantgericht handelen
 • Directievoering UAV (Uniforme administratieve voorwaarden voor de uitvoering van werken) en kwaliteitsplannen
 • Borgen wetgeving tijdens uitvoering (Flora en Faunawet, Arbo/V&G, Verdrag van Malta)
 • Belangrijkste softskills (sociale vaardigheden) voor succesvol leiden van projecten

Naast de opleiding worden de deelnemers ook on the job gecoacht. Hiermee wordt bereikt dat de overgedragen theorie van de opleiding wordt geborgd tijdens, en ten behoeve van de uitvoering van de eigen projecten.  

Lees meer »

Vereniging Natuurmonumenten

Project: Ondersteuning tijdens selectie- en aanbestedingsprocedure Theehuis Stadzigt te Naarden voor Vereniging Natuurmonumenten.

In opdracht van Vereniging Natuurmonumenten ondersteunen adviseurs van IPC Groene Ruimte de projectleider en het projectteam van Natuurmonumenten tijdens selectie- en aanbestedingsprocedure voor de ontwikkeling van theehuis Stadzigt te Naarden, naast het Naardermeer. Op basis van de input van IPC Groene Ruimte leert het projectteam de voorgeschreven wijze van het selecteren en het aanbesteden volgens de ARW 2005. Dit project is een goed voorbeeld van training-on-the-job waarbij IPC Groene Ruimte zodanig adviseert dat de opdrachtgever de volgende keer dit grotendeels zelf ter hand kan nemen.

 

Lees meer »

ProRail

Project: Professionaliseren medewerkers operationeel beheer

In opdracht van ProRail ontwikkelt IPC Groene Ruimte BV een opleidingsplan voor de medewerkers van ProRail die te maken hebben/krijgen met operationeel beheer. Het vakgebied operationeel beheer is door ProRail ingericht om ongeregelheden rond het spoor zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast biedt operationeel beheer de mogelijkheid om maatschappelijk te ondernemen, te handelen conform de natuurwetgeving en aan een positiever imago van ProRail te werken. In het opleidingsplan wordt aandacht geschonken aan alle belangrijke onderdelen van het operationeel beheer. 

Lees meer »

Copijn

Aangenaam! Dit is Wiljan Zwolsman. Wiljan is reeds drie jaar werkzaam als Uitvoerder Boomverzorging bij Copijn Boomspecialisten. Wiljan heeft bij IPC Groene Ruimte de opleiding ETW gevolgd, net als veel van zijn collega's. Wij hadden een interview met Wiljan over wat IPC Groene Ruimte voor hem en zijn werk heeft betekend.

Wiljan geeft aan IPC Groene Ruimte zeker aan te raden aan anderen. Wij vroegen ons af waarom hij zo enthousiast is over de gevolgde opleiding?
Hieronder leest u meer.

Waarom heb je voor de opleiding European Tree Worker gekozen?
"Ik ben 17 jaar werkzaam als landgoed beheerder en boomverzorger bij Landgoed de Paltz in soest. Daarna ben ik bij Copijn gaan werken, waar ik inmiddels al drie jaar werkzaam ben.

Ik heb er zelf voor gekozen om de opleiding ETW te gaan volgen, omdat ik mijn kennis graag wilde updaten. Copijn raadde IPC Groene Ruimte aan, hoewel ik al wat trainers kende en er zelf ook al wel eens was geweest."

En is dat gelukt, je kennis updaten?
“Jazeker! Tijdens de training had ik veel ‘oh ja!’ momenten. Bovendien was de kennis uit de training direct bruikbaar in de praktijk, waardoor ik meteen aan de slag kon met wat ik net had opgedaan. Hierdoor heb ik zelfs een nieuwe techniek geleerd. 

Wat vond je een sterk punt van deze opleiding?
“Tijdens de training gingen we veel naar buiten, zodat je de theorie gelijk kon toepassen in de praktijk. Je kon tijdens de training zelf aangeven wat je wilde doen, zodat de trainer meteen zag of iets goed ging en indien nodig aanbevelingen kon doen. Verder werd er veel gewezen op gevaren en was zelfstudie erg belangrijk.”  

Waarom heb je gekozen voor IPC Groene Ruimte als praktijkcentrum? 
“IPC heeft alle kennis onder één dak. Je tijd tijdens de training wordt goed besteed en de trainers staan altijd open voor vragen.” 


Wie raad je verder aan deze opleiding te volgen?
“Iedereen die ETWer wil worden! Als je het vak wilt leren is dit een goede opleiding, met goede trainers.”

Lees meer »

Gemeente Almere

Project: Evaluatie directievoering bestekken beheer en onderhoud

De noodzakelijke werkzaamheden voor het  beheer en onderhoud van de openbare ruimte van de gemeente Almere zijn verwerkt in RAW-bestekken en europees aanbesteed. De werken zijn nu in uitvoering en de gemeente Almere verzorgt de directievoering. In opdracht van gemeente Almere heeft IPC Advies de wijze van directievoering van de gemeente geïnventariseerd en geëvalueerd. Er zijn aanbevelingen gedaan voor een professionaliseringsslag van de directievoering

Lees meer »

Golf en Countryclub Edda Huzid

Project: Quick scan onderhoud/renovatie golfbaan Edda Huzid.

In een rondgang met de hoofdgreenkeeper zijn alle knelpunten (grasgroei, grassamenstelling, ziektes, schimmels, wateroverlast, bemestingstoestand, greens/tee opbouw, vervilting etc.) geanalyseerd en in een korte bondige rapportage praktijkgerichte aanbevelingen voor beheer en onderhoud gedaan. Aan het begin en gedurende het groeiseizoen levert IPC snelle, professionele en praktische adviezen voor een goed bespeelbare kwaliteitsbaan. 

Lees meer »

Gemeente Almere

Project: Meerjarenplan voor groot onderhoud 25 sportvelden in de gemeente Almere.

Na een grondige analyse van gras, bodem en voedingstoestand is het groot onderhoudsprogramma bondig en uitvoeringsgericht opgesteld met de volgende inhoudsopgave:

 • Analyse per veld
 • Eventueel probleem per veld
 • Voorstel oplossing eventuele problemen per veld
 • Te gebruiken bouwstoffen per veld tijdens groot onderhoud
 • Planning werkmethodiek per uit te voeren werkzaamheid op volgorde.

Deze rapportage wordt beleidstechnisch gebruikt bij het vaststellen en onderbouwen van budgetruimte. Tevens past de uitvoerende dienst de rapportage toe bij het opstellen van het werkplan voor de uitvoering.

Lees meer »

Dienst Vastgoed Defensie (DVD)

Project: Professionalisering Directievoering

DVD West wil haar team van directievoerders verder ontwikkelen in het taakveld directievoering. IPC Advies heeft een ontwikkeltraject hiertoe opgezet en voert deze uit.

Lees meer »

AOC Oost en Landgoed Keppel

Project: Professionalisering onderwijs en verdrogingsbestrijding landgoed Keppel

IPC Groene Ruimte is procesleider van het verdrogingsbestrijdingsproject op het Landgoed Keppel. Er vindt middels dit project tevens een professionaliseringsslag plaats binnen opleidingsbedrijf AOC-Oost. Op soortgelijke wijze kunnen lokale initiatieven in het kader van de ILG worden geïnitieerd en uitgevoerd.

Lees meer »

Hogeschool INHOLLAND

Project: Professionalisering afstudeerrichting Bos- en Natuurbeheer

IPC Advies heeft voor Hogeschool INHOLLAND de afstudeerrichting Bos- en Natuurbeheer geprofessionaliseerd. Op basis van interviews met het externe werkveld zijn de gewenste competenties bepaald, is de rode draad van de opleiding opgesteld en planmatig ingebed in de 4-jarige opleiding.

Lees meer »

Waterschap Rivierenland

Project: Ontwikkelen en uitvoeren integraal ontwikkelplan voor afdeling Onderhoud.

Om te voldoen aan het strategisch beleid van het Waterschap dient de afdeling Onderhoud een professionaliseringsslag te maken. Dit betreft zowel de medewerkers als de processen. IPC Groene Ruimte heeft hiervoor Ontwikkelplan opgesteld waarin een vertaling is gemaakt van strategische doelstellingen naar operationele doelen van de afdeling, op basis van de primaire processen en vigerende wetgeving. Hierop worden de gewenste primaire processen afgestemd. De acties in het plan bestaan uit trainingen, implementatie actuele ontwikkelingen, beleid, wet- en regelgeving. IPV begeleidt tevens de uitvoering van het plan.

Lees meer »

Waterschap Rivierenland

Project: ondersteuning directievoering in opdracht van waterschap Rivierenland.

In het kader van professionalisering van de medewerkers van het Waterschap Rivierenland, afdeling Onderhoud en Peilbeheer, voeren de medewerkers sinds kort directie-UAV op de uitvoering van onderhoudswerkzaamheden. De onderhoudswerkzaamheden worden door aannemers uitgevoerd; die in kader van aanbestedingsprocedures zijn geselecteerd. IPC Groene Ruimte heeft de medewerkers getraind op gebied van RAW-systematiek en directievoering UAV 1989. Op dit momnet ondersteunt en adviseert IPC het management en de medewerkers tijdens het voeren van directie. Ondersteuning vindt plaats middels coaching, advisering en training on the job. Ook worden regelmatig herhalingstrainingen ontwikkelt en uitgevoerd. Doel is dat uiteindelijk alle medewerkers, die een directievoerende taak hebben, zelfstandig en professioneel directie-UAV kunnen voeren op de werkzaamheden van de aannemers.

Lees meer »

Gemeente Veghel

Project: Opstellen bomennota en implementeren Boombeleid in de gemeente Veghel.

Middels het opstellen van een bomennota door IPC wordt invulling gegeven aan de waardering van het bomenbestand binnen de bebouwde kom en in het buitengebied. Aan deze waardering wordt regelgeving gekoppeld voor het behoud en de bescherming van bomen. De waardering en regelgeving is in samenspraak met een werkgroep vanuit de gemeente ontwikkeld. Het advies is juridisch uitgewerkt. Op basis van het eindproduct worden onder meer passages ter bescherming van bomen opgenomen in de Algemeen Plaatselijke Verordening, het Bestemmingsplan en het Reglement voor Aanlegvergunningen. Gedurende het project wordt getracht de verschillende vergunningstelsels te vereenvoudigen, zodat de burger makkelijker aanvragen kan doen en de ambtenaar een vereenvoudigde aanvraagprocedure kan doorlopen.

Lees meer »

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Project: Zorgplicht Kröller-Müller museum

Het Nationaal Park De Hoge Veluwe omvat ruim 5.000 hectare. Een groot deel van het gebied betreft natuurlijk landschap bedoelt voor de combinatie natuur, cultuur en recreatie. Jaarlijks bezoeken ruim 300.000 mensen het park. In de kern van het park ligt het Rijksmuseum Kröller‑Muller waar zowel binnen als buiten een belangrijke kunstverzameling wordt getoond. IPC Groene Ruimte Advies heeft voor beide gebieden een boomveiligheidsplan uitgewerkt dat zorgdraagt voor publieksveiligheid en richting geeft aan de twee boombeheerplannen. Voor het boomveiligheidsplan is een kwantitatieve en kwalitatieve inventarisatie uitgevoerd, gevolgd door een inspectie op veiligheid. De gegevens zijn verwerkt in GIS. De beheerplannen zijn aangepast op de veiligheidseisen en het geplande onderhoud. Medewerkers van Kröller-Muller en De Hoge Veluwe zijn tijdens de werkzaamheden opgeleid middels begeleiding en training en voeren nu in eigen beheer de werkzaamheden voor boomveiligheid en boombeheer uit.

Lees meer »

Vlaams Gewest, Agentschap Natuur en Bos (België)

Project: Opmaak Model Bomenplan voor Vlaamse steden en gemeenten.

In opdracht van het Vlaams Gewest ontwikkelt IPC voor de Stad Gent een Bomenplan. Dit plan geldt tevens als model voor de op te stellen bomenplannen voor alle Vlaamse steden en gemeenten.

Lees meer »

ONS Uitvoering Infra, golfbaan Edda Huzid, Ministerie van de Vlaamsche gemeenschap

Project: Begeleiding implementatie arbobeleid

IPC Groene Ruimte heeft voor diverse organisaties een Risico- Inventarisatie en Evaluatie uitgevoerd plus het Plan van Aanpak opgesteld. Maar ook zijn er een aantal maatwerktrajecten uitgevoerd zoals bijvoorbeeld over fysieke belasting, geluid, machineveiligheid, PBM's, opslag gevaarlijke stoffen, inrichting van de werkplekken, veiligheid en gezondheidsplannen. Daarbij heeft de arbodeskundige van IPC Groene Ruimte de organisaties op een toegankelijke wijze begeleid bij het implementeren van hun arbobeleid.

Lees meer »

Tomin Groep, gemeente 's Hertogenbosch, waterschap Rijn en IJssel

Project: Handboek 'Veilig werken langs de weg'

Vaak is het nog steeds lastig om voor een specifieke situatie de juiste tijdelijke verkeermaatregel uit de publicatie 96b te halen. Met name de correcte invulling voor de kortdurende werkzaamheden geeft nog wel eens problemen. IPC Groene Ruimte heeft zowel voor organisaties die alleen maar op of langs hun eigen wegen werken als die op diverse locaties van andere werken praktische handboeken gemaakt. De uitvoerende medewerkers kunnen met dit hulpmiddel eenvoudig de juiste wegafzetting toepassen. Maar ook bij het verlenen of aanvaarden van werkopdrachten tussen opdrachtgever en opdrachtnemers kan met dit handboek duidelijke afspraken over de noodzakelijke tijdelijke verkeersmaatregelen vastgelegd worden.

Lees meer »

Waterschap Regge en Dinkel

Project: Publieksveiligheid bij het recreatief gebruik       

De waterlopen en kunstwerken van het Waterschap Regge en Dinkel zijn voor het publiek steeds toegankelijker geworden. Hierbij kunnen zich voor het publiek onveilige situaties voordoen.

Om hierover wetenschap te verkrijgen heeft IPC Groene Ruimte de taken en verantwoordelijkheden en de bijzondere risico's van het recreatief gebruik in beeld gebracht. Daarnaast is er een praktische invulling van de van toepassing zijnde wet- en regelgeving gegeven.

Uiteindelijk kan het waterschap bij al haar locaties gestructureerd de belangrijkste knelpunten inventariseren en beoordelen. Hiermee geeft ze een concrete invulling van de zorgplicht die ze op en rondom haar eigendommen naar derden toe heeft. 

Lees meer »

Bosschap, LOB

Project: Opstellen van branchegerichte veiligheidsrichtlijnen

IPC Groene Ruimte heeft in opdracht van het Bosschap een praktische invulling voor de wettelijke bedrijfshulpverlening ontwikkeld. De uiteindelijke maatregelen zijn gericht op de feitelijke risico's en terreinomstandigheden waarin de buitenmedewerkers zich bevinden. Ook is hiervoor een praktische opleiding ontwikkeld namelijk de Hulpverlener Geïsoleerde Arbeid (HGA). Ook heeft IPC Groene Ruimte voor het bosschap een praktische veiligheidsrichtlijn knotten van bomen ontwikkeld.

Voor het Landelijk Orgaan Begraafplaatsen (LOB) heeft IPC Groene Ruimte een arbopraktijkrichtlijn opgesteld die specifiek voor begraafplaatsen is.

Lees meer »

Golf en Countryclub Edda Huzid

Project: Implementeren flora- en faunawet, arbowet en zorgplicht, opstellen van beheerplan

De Flora en Faunawet, Arbowet en Zorgplicht zijn vertaalt naar uitgangspunten voor beheer en gebruik voor de golfbaan. Zo zijn er plekken met bijzondere soorten vegetatie onderscheiden waar het beheer daarvan is aangepast zodat dat aan de wetgeving voldoet. De bomen die gevaar op kunnen leveren voor bezoekers zijn geïnventariseerd en waar noodzakelijk voorzien van snoeiadviezen. Voor de Arbowet is een voor de golfbaan op maat gemaakte Risicoinventarisatie en Evaluatie gemaakt en een bijbehorend Plan van Aanpak. De veiligheidscoördinator van de golfbaan is kort en bondig getraind. Een en ander is verwerkt in een integraal beheerdocument met uitgangspunten, streefbeelden en beheergroepen zodat het beheer en onderhoud op de golfbaan planmatig opgepakt kan worden.

Lees meer »